Aroma diffúzor párásítók

MIÉRT ÉRDEMES AROMA DIFFÚZORT HASZNÁLNI?
Nyáron láttam először aroma diffúzort, azaz ultrahangos hidegpárásító készüléket egy kedves ismerősömnél. Kis idő elteltével pedig egy újabbat, egy másik kedves ismerősömnél. Nem igazán láttam át, hogy mi hasznuk lehet, egészen addig, amíg rá nem szántam magam arra, hogy közelebbről is megismerkedjek velük.

Az aroma diffúzoroknak számos pozitív tulajdonsága van, ezért nem kellett hozzá sok idő, hogy beszerezzek magamnak egyet. Egy 300 ml kapacitású, 3-6-9 órára időzíthető, fahatású változat mellett döntöttem, ami e cikk írása közben is, hang nélkül, gyönyörű színjátékkal kényeztet és kellemesen nyugtató, citromfű illatú hidegpárával burkolja be a szobát.

De nézzük csak, hogy melyek azok a pozitív tulajdonságok, amelyek miatt szinte mindenkinek érdemes lenne beruháznia egy vagy – a lakás méretétől függően – akár több diffúzorra is.
Ahogyan a nevében is szerepel, ezek a készülékek ultrahangos hidegpárásítással teszik kellemesen párássá a levegőt, ami a fűtött vagy légkondicionált helyiségekben igen hálás tud lenni. A száraz levegő ugyanis szárítja a nyálkahártyáinkat, a bőrünket és hajunkat egyaránt. A diffúzor rendszeres használatával elbúcsúzhatunk a kellemetlen tünetektől, sőt a megfelelően párásított levegő előnyösen frissíti a bőrünket és segít a hajunk nedvességtartalmának megőrzésében is, így az rugalmas és fényes marad.

A megfelelő illóolajok használatával pedig megelőzhetjük a légúti megbetegedéseket, erősíthetjük az immunrendszerünket és hangulatunkat is kedvezően befolyásolhatjuk. A készülékek nagy előnye – a hagyományos aromalámpás, melegített illóolaj párologtatáshoz képest –, hogy a hidegpárásítás során az illóolajat nem éri hő, ezért nem károsodik. Mivel a kémiai összetétele változatlan marad, a jótékony hatása is maximálisan megmarad.

A citromfű vagy a levendula illóolaj például ellazító, nyugtató hatással bír. Segítenek a leküzdeni a stresszt és használatukkal nyugodtabb éjszakákra, pihentetőbb alvásra számíthatunk. A rozmaring, illetve a borsmenta illóolajok frissítenek, az édesnarancs illóolaj pedig mindezeket egyben tudja, és még jobb kedvre is derít.
Az illóolajok képesek hatékonyan fertőtleníteni a levegőt, mert erős antibakteriális-, vírus- és gombaölő hatással rendelkeznek. Ha másért nem is, ezért mindenképpen megéri aroma diffúzort költöztetni otthonunkba, hiszen így elkerülhetjük, hogy a levegőben előforduló vírusok, baktériumok vagy gombák megbetegítsenek bennünket.

Naponta többször is érdemes szellőztetni, majd a szellőztetések után aroma diffúzorral párásítani. Így biztosítható, hogy az otthoni (vagy akár a munkahelyi) levegő a lehető legtisztább és pozitív ionoktól mentes legyen. Betegségek megelőzése céljából a citrom illóolaj az egyik leghatásosabb, de érdemes kipróbálni a fenyő illóolajat is. A legjobb hatást a különböző antibakteriális hatású illóolajok keverékeivel érhetjük el. Néhány csepp citrom illóolaj például jól harmonizál pár csepp teafa illóolajjal, együttesen pedig még erősebb vírus-, baktérium- és gombaölő hatást fejtenek ki. A levendula és a mandarin illólajokkal is hasonlóan hatékonyan küzdhetünk a betegségek ellen.

Nyáron, a szúnyogok távoltartásában szintén nagy szolgálatot tehet ez a hasznos kis készülék, amennyiben levendula, citrom, geránium, fenyő, rozmaring, borsmenta olajok egyikével vagy ezek, ízlésünk szerinti keverékével illatosítjuk a szobánk levegőjét.
Az aroma diffúzor használata teljesen biztonságos. Akár magára is hagyhatjuk, hadd tevékenykedjen serényen a szobában, hiszen a használatához nincs szükség nyílt lángra. Számos változatban elérhetőek. Vannak közöttük kisebb kapacitásúak, amelyek kisebb terekbe alkalmasak, és vannak 300-400 ml-es, időzítő funkcióval ellátott, akár 10 órára is időzíthető változatok. Ez utóbbiak 20-30, esetenként akár 40 m2-es helyiségeket is tökéletesen kiszolgálnak. A párásításban is vannak különbségek. Létezik olyan eszköz, amelyik a folyamatos hidegpárásítás mellett, szakaszos üzemmódban is működik. Némelyik hálózati csatlakozóval ellátott, vannak közöttük tölthető akkumlátoros vagy épp USB csatlakozón keresztül működtetett, valamint ledes világítással rendelkező, illetve világítás nélküli eszközök is. A ledes színterápiás világítás kellemesen lazító tulajdonsága mellett, akár éjszakai fényforrásként is használható. Választhatunk olyat is, amelyik kényelmesen, távirányítóval is működtethető. Az árak között is nagy eltérések vannak, amit a kapacitás mellett az is befolyásol, hogy van-e színterápiás funkciója vagy sem, illetve, hogy hol vásároljuk.

A választás előtt mindenképpen érdemes a fentieket mérlegelni, és ezek alapján kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet. Összességében azonban elmondható, hogy bármelyikre is essen a választás, az aroma diffúzor használata mindenképpen előnyünkre fog válni.

Egy termék se felelt meg a keresésnek.